Ekonomska, socijalna i kulturna prava (11)

12. Ekonomska, socijalna i kulturna prava

 

 U 2011. godini nastavila se ekonomska kriza koja je zahvatila svijet 2009. godine. U Bosni i Hercegovini su njene posljedice postajale očigledne iz mjeseca u mjesec na poljima rasta nezaposlenih, opštim padom standarda građana, smanjenom kupovnom moći, umanjenim stranim ulaganjima, velikim padom industrijske proizvodnje, pooštrenim kriterijumima banaka za dobijanje kredita za građane i privredu, kao i smanjenjem dotoka kapitala za pokretanje novih poslova u preduzećima i održavanje postojećih.

U ovakvim uslovima, bh. privreda bilježila je niz neuspješnih događaja, među kojima je nekoliko plijenilo medijsku, a potom i pažnju javnosti, i po nekoliko mjeseci tokom godine. Riječ je bila, prije svega, o rastu vrijednosti švajcarskog franka koji je sa sobom nosio povećanje rata kredita koji su bili vezani za ovu valutu.

Novine u BiH u svojim tekstovima su se detaljno bavili posljedicama ovih događaja – novinari su u razgovorima sa ekonomistima nudili javnosti moguća rješenja iz ovakvih situacija. U 2011. godini eskalirali su i problemi sa kojima su se suočavali žiranti koji su bili godinama varani od strane korisnika kredita i banaka. Okolnosti u kojima su se našli pošto su bili primorani da vraćaju velike sume novca za koji su garantovali, bile su tema mnogih medijskih priča u dnevnim i sedmičnim štampanim medijima u  BiH.

Osim ovih, teme koje se godinama provlače kao neke od gorućih problema sa najvećim posljedicama u bh. privredi su privatizacije[1] i radnici koji su godinama suočeni sa prijetnjom otkaza, slanjem fabrike u stečaj[2] i njenim zatvaranjem.[3]

Ovim temama su se češće bavili dnevni mediji, pokušavajući senzacionalnim najavama i tragičnim životnim pričama ljudi[4] etiketirati one koji su bili odgovorni za nastale situacije. U ovim temama i ovakvim pristupima prednjačili su novinari Avaza koji su, na direktan ili indirektan način, svu odgovornost prebacivali na vladajuće partije,[5] a zaključci u većini tekstova donošeni su bez glasa „druge strane“ – osnovnog postulata novinarske profesije.

Istovremeno, pokušavajući javnosti predočiti nesreće u kojima su se našli pojedinci iz njihovih tema, novinari ovog dnevnika često su se bavili tzv. „human interest story“, pričama koje se tiču životne svakodnevice ljudi, opisujući njihove borbe i ugroženu egzistenciju.[6] Ovakvi tekstovi utiču na emocije čitalaca (jedan od radnika koji štrajkuju glađu u preduzeću Konjuh, a koji je nedavno pretrpio moždani udar, kaže: „Život i zdravlje sam dao za preduzeće, a sad nemam ništa“[7]), te otvaraju put osudi vlasti koje novinari Avaza jedino i neupitno smatraju odgovornima za događaje o kojima pišu.[8]

Imajući u vidu politički angažman vlasnika ove novine, te činjenicu da je prvim kandidovanjem na izborima u oktobru 2010. godine postao jedan od lidera opozicije – prvenstveno zagovarajući smanjenje nezaposlenosti i pokretanje velikih investicionih radova, analitičkim prosuđivanjem o sadržaju ove novine tokom 2011. godine zaključuje se da uređivačka politika Dnevnog avaza nesumnjivo ima za cilj da angažuje snage socijalnog nezadovoljstva u korist novog glasačkog tijela vlasnika novine. Zbog ovakvog odnosa snaga i interesa na političkoj sceni, čitanju tekstova o politici i ekonomiji u Avazu u ovoj analizi je bila poklonjena posebna pažnja, u odnosu na druge dnevne listove.

Sedmični listovi, za razliku od dnevnih, a zahvaljujući svojim specifičnostima koji novinaru daju vremena da se duže bavi izabranom temom i da je obrađuje na većem prostoru u novini, bili su iscrpniji u objašnjavanju ekonomskih trendova koji su dominirali u 2011. godini. Pod osnovanom pretpostavkom da je ovaj domen djelatnosti u svom izvornom obliku i u originalnim terminima većini čitalaca nejasan, novinari bh. sedmičnika su tokom godine kontinuirano pokušavali da kompleksne ekonomske odnose, uzroke i posljedice događaja koje imaju uticaja na svakog građanina ponaosob, pojednostave i kroz svoje tekstove objasne javnosti.[9]

Tokom analiziranja napisa medija o temama ekonomije, primjetna su bila dva dominantna trenda: prvo, svi mediji, sa izuzetkom navedenog primjera dnevnog lista Avaz u izričitim slučajevima, pisali su neutralno o ovoj sferi društvenog djelovanja, bez zauzimanja stava ijednoj od strana. Drugo, na primjeru ove analize pokazala se tačnom tvrdnja da ekonomija u svojim dometima daleko nadrasta političke ciljeve. Naime, ekonomske teme, prije svih tema globalne ekonomske krize, problemi visoke stope nezaposlenosti i neimaštine u društvu, objedinila je medije za koje je prethodnim analizama utvrđeno da su u izvještavanju jasno podijeljeni po etnonacionalnim linijama.

Posmatrano kroz strukturu tekstova koji su objavljeni, novinarske zaključke koji su u njima plasirani i generalne ideje ponuđenih rješenja, ekonomija je bila vezivni faktor građana BiH i jedina tema sa čijim aspektima su se složili novinari i mediji oba entiteta i sva tri naroda.


[1] „Kako je vrijednost „Krivaje“ sa 300 srozana na 4,2 miliona KM, 18.juni 2011., Dnevni avaz, dodatak „Sedmica“, strane 12 i 13.

[2] „Nepoželjni stečajni upravnici“, 15.12.2011., Dnevni avaz, strana 19.

„Nismo čarobnjaci“, 10.06.2011., Oslobođenje, strana 4.

„Isplata plata ni na vidiku“, 16.08.2011., Nezavisne novine, strana 4.

[3] „Opet upitan status oko 2.000 radnika“, 16. i 17.04.2011., Nezavisne novine, strana 5.

„Radnici ostali na prinudnom odmoru“, 25.05.2011., Oslobođenje, strana 6.

[4] “Kocem smrskao glavu suparniku”, 16.11.2011., Dnevni list, strana 24.

“ Kolcem ga izudarao nakon svađe oko žene i kredita”, 23.06.2011., Dnevni list, strana 23.

“Plačući priznao da je ubica”, 15.11.2011., Nezavisne novine, strana 14.

[5] „Posljednji pokušaj za ostvarivanje prava“, 13.09.2011., Dnevni avaz, strana 13.

[6] „Borit ćemo se do kraja za zarađenu koru hljeba“, 15.09.2011., Dnevni avaz, strana 13.

[7] Ibid.

[8] „Vijećnike SDA i SDP-a ne zanima Konjuh“, 14.09.2011., Dnevni avaz, strana 8.

[9] „Franak raste, dužnici tonu“, 11.08.2011., Slobodna Bosna, strana 44.

„Švicarci prepušteni sami sebi“, 19.08.2011., Dani, strana 45.

„Kama(ta)sutra zaustavite franak“, 18.08.2011., Slobodna Bosna, strana 48.

„Akcija „Balon““, 31.08.2011., Reporter, strane 20 i 21.

„Bez konkretnih mjera“, 24.08.2011., Reporter, strana 38.

  1. Trenutno nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Komentariši