Stanarsko pravo (11)

Stanarsko pravo

 

Dana 27.05.2010. godine Sud je donio presudu u predmetu Đokić protiv BiH[1], kojom je utvrdio povredu člana 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju iz razloga nemogućnosti da aplikant vrati svoj prijeratni stan i da bude uknjižen kao vlasnik, iako je imao valjan kupoprodajni ugovor zaključen sa bivšom Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA). Presudom je Bosni i Hercegovini naređeno da aplikantu, umjesto povrata stana, isplati iznos od 60.000 eura na ime materijalne štete i iznos od 5.000 eura na ime nematerijalne štete.

U ovom predmetu Bosna i Hercegovina nije uspjela dokazati da je sporna mjera oduzimanja stana bila usmjerena ka unaprijeđenju socijalne pravde i da je slijedila opravdan cilj – korištenje oskudnog stambenog fonda za zbrinjavanje pripadnika Armije BiH i njihovih porodica. Raspravljajući u meritumu, Sud se oslonio i na izvještaje OSCE–a, uzevši ga kao pouzdani izvor informacija da je veliki broj visoko rangiranih dužnosnika, čije je stambeno pitanje ranije bilo riješeno, dobio vojne stanove.

Bosna i Hercegovina je isplatila dosuđeni novčani iznos čime je izvršila individualnu mjeru naloženu ovom presudom. Međutim, kako predmet Đokić predstavlja strukturalni problem, na osnovu ove presude za Bosnu i Hercegovinu odnosno za Federaciju BiH, kao entitet čije je zakonodavstvo prekršilo pravo aplikanta, nastala je obaveza za preduzimanje generalnih mjera kako bi se otklonila povreda prava za sve osobe u istoj situaciji, odnosno, kako bi im se omogućio povrat stana ili isplatio novčani iznos prema tržišnoj vrijednosti stana. U vezi s tim, u martu 2011. godine usvojen je Akcioni plan[2] kojim su utvrđene aktivnosti, mjere i rokovi za njihovo poduzimanje, koje imaju za cilj otklanjanje utvrđene povrede prava.


[1] Presuda Đokić protiv BiH, dostupna na: http://www.mhrr.gov.ba/ured_zastupnika/novosti/?id=1475;

[2] 166. sjednica Vlade Federacija BiH od 16.03.2011. godine, Saopćenje o radu  (O vojnim stanovima) , http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/sjednica.php?sjed_id=207&col=sjed_saopcenje

  1. Trenutno nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Komentariši